sunnuntai 22. syyskuuta 2013

Etätehtävä: Jarrut

Miksi elektronisia jarruja käytetään?

Henkilöautojen tasainen kasvu liikenteessä ja moottoriajoneuvojen kehittyminen on lisännyt liikenneturvallisuuden tarvetta. Uuden ohjauselektroniikan avulla jarruja ja käsittelyominaisuuksia on paranneltu ja poikkeustilanteissakin kuljettaja pystyy halitsemaan ajoneuvon ja välttämään onnettomuuksia.

Miten ajodynamiikkaan voidaan vaikuttaa?

Dynamiikka määräytyy kotelon, jousituksen, ajoneuvon massan, painopisteen, renkaan rakenteen sekä muiden auton ominaisuuksien mukaan.

Myös keli (kuiva, märkä jne) vaikuttaa. Kuljettajan on jatkuvasti arvioitava näitä ja säädettävä ajotapa kelin mukaiseksi.

Sähköisiä valvontajärjejestelmiä käytetään nykyään enemmän ja ne vaikuttavat ajo-ominaisuuksiin kahdella tavalla:
-pyörän nopeudet
-jousitus

Pyörän nopeudet:
Pyörien liikkeeseen vaikuttaa suuntavakaus ajon aikana. Kiihdytyksellä ja jarrutuksella voidaan vaikuttaa suuntavakauteen. 

Lukkiutumattomat jarrut:

Lukiuttumattomat jarrut toimivat auton kaikissa pyörissä. Se estää pyörien lukkiutumisen, ja että ohajus ja suuntavakaus säilyy jarruttaessa. 

Luistonesto:

Ajoneuvon kiihtyvyys on aina varmistettava, riippuen tienpinnasta. Myös kokemattoman kuljettajan on mahdollista ajaa vaikealla säällä (lumi, jää jne.) Ajoneuvon hallinta pysyy aina hallinnassa.

Vakausjärjestelmä:

Valvoo auton vakautta, jos tulee epävakautta (esim ajoneuvon takaosa luistaa ulos) kohdennettu jarrutus hidastaa pyöriä ja vakauttaa auton.

Iskunvaimennin:

Ajaessa estää iskuja, mikä lisää ajomukavuutta ja turvallisuutta. Iskunvaimentimen ohajus ottaa ulkoiset olosuhteet huomioon ja säätää jatkuvasti vaimennusominaisuukia,


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti